Att vara utan smartphone – upphov till abstinens?

Att vara utan smartphone – upphov till abstinens?

För några dagar sedan valde min mobil att fungera inom loppet av några timmar. Detta medförde att jag såklart hade behov att köpa en ny. Av diverse anledningar, som jag återkommer till senare, valde jag att beställa mobilen online vilket också medförde att jag var utan mobil några dagar tills att den fanns att hämta hos postombud. Att vara utan mobil några dagar gav upphov till en del reflektioner över mitt mobilanvändande och hur det är att vara utan mobil – något jag tänkte dela med mig av i det här inlägget.

Med min lilla inkomst så har jag gruvat mig inför dagen jag skulle behöva köpa en ny mobil. De flesta vet nog att nya telefoner (främst smartphones) är ganska dyra, även budgetvarianter. Men att jag vid något tillfälle skulle behöva köpa en ny mobil är något jag har varit medveten om, och alltmer ju längre tiden har gått. Trots att jag haft detta i åtanke gav det upphov till en del sorgsna känslor, även det ”bara” är ett materiellt ting. Jag menar, det finns väl ingenting annat som används i princip dygnet runt och var man än befinner sig än en mobil?

Jag använde min mobil nästan exakt fem år innan den slutade fungera. Och jag får nog ändå vara glad att den hållit i gång så pass länge, och bra dessutom! Tanken har slagit mig ett antal gånger att det känts som att den fungerat på övertid – för vem mer än jag har upplevt att dagens smartphones har ett ”bäst före datum”? Jag läste dessutom nyligen i en artikel i Göteborgs-Posten att livslängden för dagens mobiler beräknas vara mellan 2,5 och 3,5 år (Strömberg, 2021) vilket ger lite bekräftelse på upplevelsen av den korta hållbarheten för de flesta telefoner.

Illustration av datorskärm med sökfält, gjort av Tina Larsson (tinalarsson.com).

Väl till köpet av en ny telefon tänkte jag först av ekonomiska skäl köpa en vanlig ”knapptelefon” för några hundralappar. Men nej, en smartphone måste jag ju ändå ha – jag menar, jag använder ju mobilen till så mycket ändå (BankId, Swish, Runkeeper, Instagram, mobilkameran etc.). En bättre begagnad mobil då? Nej, jag kan tänka mig köpa mycket begagnat men inte mobil – dels för att jag vill garantera att de verkligen fungerar, dels för att hållbarheten på mobiler är begränsad. Så med lite research hittade jag en mobil online av Samsung Galaxy S-serien på kampanj (mina två senaste mobiler har varit av denna serie och jag har inte varit annat än nöjd) som jag valde att beställa

När jag väl hade bestämt mig för märke och modell av mobilen fanns det tre köpalternativ:
– Jag kunde åka direkt till butiken och köpa den, då den fanns i lager.
– Beställa online och hämta upp den i butiken inom 24 timmar. Övervägde detta då det skulle säkerhetsställa att jag faktiskt fick tag på mobilen innan den eventuellt blivit slutsåld.
– Beställa online och hämta upp hos ombud. Jag valde detta alternativ, främst för att kunna betala med faktura (trots att jag skulle få vänta några extra dagar på att få hem den).

Trots att det bara var några få dagar utan mobil, och jag inte skulle behöva använda den till något viktigt, hann jag uppleva mobilabstinens. Titt som tätt kom jag på mig själv att vilja sträcka mig efter mobilen för lika fort att inse att jag inte hade någon, och dessutom uppleva en stark avsaknad av en. Och jag har insett att jag använder mobilen mycket mer än vad jag tidigare varit medveten om! En av anledningarna till att jag trott att jag inte använder mobilen så mycket är att jag brukar spendera mycket tid framför datorn (kanske lite för mycket) och upplever det stressande med två skärmar samtidigt (dator och mobil). Men med lite eftertanke så har jag ju använt den mycket mer!

Under dagarna utan telefon fick jag tanken att jag skulle låna Anders Hansens bok ”Skärmhjärnan” från biblioteket för att lära mig mer om vad bland annat mobilanvändningen gör med oss (jag är ju en akademiker som gillar att lära mig saker). Och så blev det, jag åkte till biblioteket och lånade den. I boken står en hel del intressanta saker – och mycket känner jag ju igen mig i! Visste du exempelvis att vi rör vid mobilen mer än 2600 gånger per dag och plockar upp den ungefär var tionde minut, alla dygnets timmar? Eller att vi i genomsnitt använder mobilen tre timmar om dagen? Vår hjärna verkar dessutom vara utvecklade att vilja söka ny information och att främst dopamin (som du säkert hört talas om tidigare) är en bidragande faktor till detta och att vi gillar mobilen så mycket (Hansen, 2019). Såklart tar boken upp mycket annat intressant också, men jag rekommenderar att ni lånar eller köper boken för att ta del av den informationen.


För att återgå till de här med hållbarhet av telefoner igen har jag tänkt tillbaka på äldre telefoner jag har haft. Knapptelefoner, då närmare bestämt. Tänk vad bra de ändå höll – hur många gånger man kunde tappa dem utan att de fick sönder, eller hur länge batteriet var i gång innan det var dags för laddning! Med de moderna telefoner jag haft under årens lopp har jag skälv försökt vara superförsiktig för att undvika någon fysisk skada – men händer ju titt som tätt man ser någon offentligt med sprucken skärm (och jag reagerar då nästan alltid på detta). Kanske var det bättre förr (ur hållningssynpunkt i alla fall), eller?

Förutom hållbarheten på mobilerna så kan jag bli nostalgisk också när jag tänker tillbaka på mina gamla telefoner. Min första telefon var av märket Nokia, och spelet Snake var ju en favorit! Visst, Nokia var en bra telefon, men efter det har några av mina favoritmobiler varit från Sony Ericsson (när det kommer till knapptelefoner). Här om dagen fick jag även för mig att koppla upp den senaste knapptelefonen jag använde innan bytte till en smartphone (som jag fortfarande har kvar) till datorn och se om jag fick tag på eventuella bilder som kunde vara kvar på den. Och det fungerade!

Bild från gamla telefonen, föreställande familjens hund Popcorn.

Nej, nog om detta nu med mobiltelefoner. Vill så här avslutningsvis passa på att förmedla att jag såklart tycker dessa tankar och känslor i stort är ett ”lyxproblem” bland annat med tanke på att vi haft en pandemi i ungefär två år och alla oroligheter i världen, såsom kriget i Ukraina. Men jag tror att de flesta av oss i västvärlden kan känna igen sig i hur mobilanvändandet (eller bristen av det) påverkar oss.

Jag vill också passa på att understryka att ingenting i det här inlägget är sponsrat / betalt samarbete (varken av författare, bokförlag eller mobiltillverkare) utan helt mina egna reflektioner.

Känner du igen dig i något av det jag skrivit om? Och kommer du ihåg vilken din första mobil var (knappmobil och/eller smartphone)?

Källor
Hansen, A. (2019). Skärmhjärnan: hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade deprimerade och ångestfyllda. Stockholm: Bonnier fakta.
Strömberg, L. (2021, 8 juni). EU kräver längre livslängd på mobilen. Göteborgs-Posten. www.gp.se

Lämna ett svar

Stäng meny