Att vara produktiv och hitta motivationen

Att vara produktiv och hitta motivationen

Jag och en brevvän har på senaste pratat om produktivitet och motivation. Jag har dessutom i det här sammanhanget fått höra att jag är produktiv – vilket jag tycker är lite roligt, för många gånger håller jag inte med. Kanske att min upplevelse av att vara produktiv skiljer sig från vad andra tycker att produktivitet är och att jag är så inne i mina rutiner att jag inte ser det som att vara produktiv samt att det behövs något mer för att jag ska känna mig just det. Men då har jag i alla fall tänkt på just det här med produktivitet och att hitta motivationen en del på senaste då jag och min brevvän pratat om det här ämnet och fick idén att jag skulle dela med mig av mina tankar och reflektioner kring ämnet och på vilket sätt jag försöker vara produktiv och hitta motivation.

Göra saker direkt
Jag är en person som tycker om att göra saker direkt och ta mig an uppgifter och annat allt eftersom. Allt som oftast ogillar jag att skjuta upp på saker för då blir det lätt att jag också går runt och tänker på det jag ska göra och har svårt att slappna av och göra annat. Att göra saker direkt kan vara allt från att göra färdigt uppgifter direkt när jag studerar och bli färdig i god tid med uppgiften innan deadline. Det kan också vara att svara på ett brev från en brevvän i stort sett samma dag som jag får hem ett brev i brevlådan eller hjälpa till med en tjänst som någon ber mig om.

Såklart kan det komma tillfällen jag inte kan göra allt som behövs göras direkt för att jag har mycket annat att göra, är bortrest eller helt enkelt inte har tid men då försöker jag ta itu med det när jag får möjlighet till det. För mig känns det väldigt skönt och tillfredsställande att få saker gjorda!

Prioritera och säga nej
Är det någon fler än jag som kan känna igen sig i att det ibland kan finnas många saker som man måste göra och som man vill göra under en dag? Det har hänt mig många gånger och där det ibland kan kännas som en kamp mot klockan. Men när detta händer har jag blivit bättre på senare tid att försöka prioritera det jag verkligen behöver göra för dagen och skjuta upp det som är ”mindre viktigt” till dagen efter eller senare under veckan beroende på hur mina dagar ser ut – även om jag är en sådan som helst gör saker på en gång. Ibland är det helt enkelt omöjligt att hinna med allt på en och samma dag för tiden räcker inte till och det är bara att gilla läget.

Detta kan också innebära att man ibland måste lära sig att säga nej, om det så är att ta på sig mer sysslor eller att träffa eller prata med någon just den dagen. Detta kan förstås vara svårt också mellan varven, speciellt om det finns fler saker som man skulle vilja göra. Men här måste man göra prioriteringar. Det kan också vara ett sätt att lyssna på sig själv att kunna säga nej ifall risken finns att man snarare bara skulle känna sig stressad och överväldigad av att göra fler uppgifter än vad man egentligen orkar, eller hinner, med.

Ett citat passande i sammanhanget: Säg inte ja till andra om det innebär att säga nej till dig själv.

Att ha rutiner
Jag har genom åren fått ganska bra självkännedom om vilka rutiner som funkar för mig och när på dagen som jag exempelvis har som mest fokus. Det kan vara en god idé att fundera över hur en själv funkar, och ställa sig själv frågor som: Är jag en morgon eller kvällsmänniska? Hur många pauser/raster behöver jag under dagen? Vill jag ha en mat- och sovklocka som Skalman eller funkar det att äta och sova lite ”hur som helst”?

Själv är jag en morgonmänniska och har mest fokus på morgonen, vilket passar utmärkt att sitta och arbeta med någon uppgift som kräver mentalt fokus. Sen fortsätter dagen med paus efter några timmar, lunch, mer fokus på något, paus med kanske träning eller något annat som behöver göras, middag och sen vila. Att komma fram till ens dagliga rutiner som funkar kan ibland ta lite tid och kräva en del självkännedom – så börja reflektera hur du funkar redan nu!

Vara i en miljö där man kan fokusera
Detta tänker jag kan vara bra att fundera över. Det kan nog även vara väldigt olika hur olika personer fungerar och ett exempel på det är hur det var under pandemin och många tvingades jobba hemifrån gick det att läsa att en del hade stora svårigheter med detta medan det för andra inte var något problem – där det bland annat kunde vara svårt för en del att hitta rutiner, eller bara hitta fokus när man var i en hemmiljö.

Personligen har jag inga svårigheter att jobba hemifrån och har dessutom en datorhörna hemma vilket är ett skrivbord där jag gör i princip allt (studier, eventuellt arbete som uppstår, onlinemöten av olika slag, pyssel och brevskrivning och datorspelande för att nämna några exempel. Däremot så har jag ordnat med så att jag har allt vad jag behöver på skrivbordet – högtalare för att ha ljud, en skrivare, olika pappersförvaring av olika slag, pennhållare och hurtsar bredvid med olika kontorstillbehör och annat jag behöver för att ha saker jag behöver lätt tillgängligt.

Något jag kan tycka är bra är att tillföra saker som gör att man kan bli motiverad. För mig är kaffe en sådan sak som kan få mig mer fokuserad – just kaffe associerar jag ofta med arbete och studier och vill ofta dricka en kopp medan jag arbetar. Det kan bli lite dubbelriktad motivation kring kaffe – arbetar jag vill jag gärna ha kaffe, och ibland när jag ska dricka kaffe kan jag bli motiverad till att arbeta. Men såklart dricker jag kaffe för att det är gott också.

Andra tipsa som kan öka produktivitet, motivation och fokus kan vara musik för olika tillfällen och att ha på sig kläder för tillfället exempelvis städning eller arbete. Själv brukar jag lyssna pianolåtar (eller tystnad) om jag ska skriva något eller svängig musik som exempelvis ”zumba”-musik / latinamerikansk musik när jag ska städa. Och även om man jobbar hemifrån kan det vara värt att ha ”jobbkläder under arbetstid” för att markera på arbetstid och vardag.

Så försök omge dig i en miljö där du blir motiverad eller tillför saker som underlättar det du behöver göra, om det så är att sitta på biblioteket och plugga eller dricka en kopp kaffe till arbetet.

På bilden nedan kan nu se hur min ”arbetshörna” allt som oftast ser ut.

Sätt mål och delmål
En bra sak för att hitta motivationen är att sätta mål och delmål. Att bara fortsätta göra något för sakens skull tror jag på sikt kan göra att det är svårt att upprätthålla motivationen. För vad händer om du når ditt mål men sen vill fortsätta med det du gör men har inget att se fram emot eller har något att fokusera på längre? Varför ska man fortsätta om man inte har något slut längre fram?

För mig har nog mål och delmål märkts av mest tydligt i mina studier. Ett exempel på detta är när jag (av ren tillfällighet) började studera arkeologi och anpassade min utbildning själv genom att söka in på kurser på egen hand istället för att följa ett färdigt program. Här blev exempelvis kurserna jag sökte in på olika delmål där målet slutligen skulle resultera i en färdig examen.

Relaterat till att försöka hitta mål och delmål är också att hitta sitt varför. Varför gör du det du gör? Eller varför vill du börja göra en sak eller fortsätta med det du håller på med? Att ställa sig sådana frågor kan vara bra sätt att hitta motivationen och gå tillbaka till när motivationen tryter. För min del har varför kunnat synas tydlige när jag studerat. Utöver arkeologiexamen jag har har jag även en examen inom beteendevetenskap och har även studerat andra kurser inom bland annat psykiatri. Mitt varför i detta sammanhang har varit mitt brinnande intresse för att hjälpa andra människor inom området psykisk (o)hälsa, och inte minst barn- och unga. Så när motivationen tryter som när jag får avslag på jobb jag söker eller annat är just mitt varför, att jag vill hjälpa andra – och därför fortsätter jag läsa kurser inom ämnet, volontärarbetar etc.

Till sist inom detta tänker jag att visualisering kan vara en bra grej. Att visualisera slutresultatet. Vid en utbildning kan ett tips vara att visualisera när utbildningen är färdig och hur det känns att ”komma i mål”, hur det kommer upplevas och vilka nya äventyr som kan ta vid efteråt. Eller bara visualisera hur det kommer kännas och upplevas när en lyckas klara ett delmål eller mål. Förhoppningsvis kan detta hjälpa att hålla motivationen uppe.

Återhämtning och chilltid
Detta är så viktigt – även om tiden för detta ibland kan kännas överflödig och kan införa känslan av att man är oproduktiv eller bara ”slösar bort tiden”. Jag har själv kunnat känna många gånger att jag bara slösar tid och borde göra något mer vettigt av min tid. Samtidigt känner jag mig själv och vet att jag behöver tid under dagen där jag bara kan ”stänga av” hjärnan och göra ingenting.

I en artikel av Dahlberg1 från 2023 omnämns det att chilla är minst lika viktig för hjärnan att må bra som det är att exempelvis motionera och sova. Med chilltid menas att det är en stunds aktivitet som är avkopplande och kravlöst som att titta på tv-serier, pyssla, laga mat eller annat som får en att ladda batterierna. Det sänker även olika stresshormoner och får oss att slappna av. Men chilltiden kan såklart bli negativ om det är ett sätt att fly verkligheten.1

Detta som nämns ovan känner jag själv igen så mycket – för att just sträckse TV-serier är jag superbra på och upplever som en bra aktivitet att slappna av vid. Samma med att pyssla. Att göra detta kan jag göra både under dagen och kvällstid (men framför allt kvällstid och att ”ta ledigt” från dagens sysslor – men det kan visserligen också ha att göra med att jag är morgonmänniska och är trött på kvällen). Men så försök hitta din chilltid och känn dig inte dålig för att du behöver paus mellan varven!

Känner du dig själv bra vad som funkar för dig? Har du några tips på hur man kan vara produktiv och hitta motivationen?

Källor:
1Dahlberg, G. (7 september 2023). Hjärnan gillar när du chillar. Kollega. https://kollega.se/halsa/hjarnan-gillar-nar-du-chillar

This Post Has One Comment

  1. Vilket inspirerande inlägg med massa bra tips! Tack, det här tar jag med mig in i det nya året! 🙂

Lämna ett svar

Stäng meny