Isbanan i Luleå

Isbanan i Luleå

Förra veckan passade jag på att gå ut på isvägen i Luleå och njöt av det härliga vintervädret. Jag försöker gå på den minst en gång per år och det är helt fantastiskt att möjligheten finns att gå på det frusna vattnet och se innerstaden från en annan vy!

Vy södra hamn

När jag går på vägen brukar jag gilla den stora variationen hur folk tar sig fram – går, springer, åker skridskor, cyklar (om de har en fatbike), sparkar osv. Ibland är det möjligt att se folk som åker snöskoter eller draksurfar på snön bredvid vägen. Det kan även se härligt ut när vänner, familj och folk stannar till vid de utsatta grillplatserna runt om på isvägen, kanske för att grilla något eller bara för att avnjuta solen och värmen från elden om de gör upp eld.

Personer som sparkar

Under åren som isvägen hållits öppen har jag haft möjligheten att prova på olika aktiviteter både på och intill isvägen, främst via grundskolan och gymnasiet. Skolan kunde anordna olika utomhusaktiviteter antingen som en del av vår skolidrott eller särskilda friluftsdagar. Vid ett tillfälle fick vi exempelvis prova på att åka långfärdsskridskor – vilket var lite annorlunda än den vanliga skridskoåkning jag var van vid. En annan aktivitet på utsatta friluftsdagar var att ha med sig matsäck och gå till den närbelägna ön Gråsjälören, som ses från södra hamn, och pimpla.

Gråsjälören

Några korta fakta om isvägen:

Isvägen sträcker sig runt innerstaden från södra hamn till norra hamn, med några avstickare.

Isvägen är öppen från december – januari och är öppen till ungefär mars – april beroende på förhållandena.

Vägens längd är cirka 10 km, men den kan variera från år till år.

För den som vill låna en spark och att sparka runt på vägen finns några s.k. ”sparkeringar” med sparkar, placerade i hamnarna och vid Hälsans Hus.

Det går bra att promenera ut till den närliggande ön Gråsjälören och köpa våfflor av organisationen Lions för den som är sugen. När försäljningen är öppen är det en flagga uppe.

Källa: http://www.lulea.se/

”Sparkering”

Har du provat på att gå på isen och/eller gjort någon annan aktivitet på den?

This Post Has One Comment

  1. SÅ fina bilder! Blir väldigt sugen på att åka till Luleå nu 🙂 Har aldrig gått på is, däremot åkt i bil på Storsjön i Östersund när jag var liten. Läskigt och kul för en skåning 🙂

Lämna ett svar

Stäng meny