Vårstädning och utrensning

Vårstädning och utrensning

Under senaste 1 – 2 veckorna har jag haft ett ganska bra flow på att städa och rensa ut saker hemma på sådant som jag inte använder eller behöver längre. Jag kan få sådana perioder mellan varven då jag ibland kan jag känna mig lite ”allergisk” mot att ha alldeles för många saker hemma – att sådant som bara står och tar plats liksom bara suger energin ur en. Då kan det vara väldigt uppfriskande att rensa ut dessa saker! Har du känt likadant någon gång?

Soprumsfynd!
Att jag fick en period av att börja rensa ut överflödiga föremål just nu började egentligen med att jag hittade en flyttlåda fylld med kläder, både vuxenkläder och barnkläder, som någon satt ur i soprummet – nästan lite strategiskt som för att säga ”varsågod, ta det jag inte vill ha längre”. Perfekt ”soprumsfynd” som jag brukar kalla det när jag hittar något helt och rent som går att använda, då jag förstås inte kunde låta bli att plocka på mig även av dessa. Hittade över hittade över 25 olika klädesplagg och allt i princip nyskick – även barnkläderna!

Har ännu inte riktigt kommit över det att någon väljer att slänga så mycket ”nya” kläder, speciellt när jag själv använder mina kläder till de i princip ramlar av (går sönder). Kläder är ju så dyrt att köpa nytt också! Och inte minst med tanke på att klädindustrin har en sådan stor klimatpåverkan dessutom och där bättre begagnade kläder mer än väl kan säljas för en billig peng eller skänkas bort.

Urval av kläderna jag soprumsfyndade

Loppmarknad och försäljning
Som sagt så slutade det här soprumsfyndet med att jag blev sugen på att rensa hemma hos mig också. Och jag har haft lite olika sortering på det jag rensat ut: loppmarknad, skänka till Röda Korsets second hand, det som kan ges till familj och vänner samt det som kan slängas.

En lustig grej kring loppmarknad förresten är att jag och min mamma nyligen pratade om detta tidigare i vår och jag fick frågan om det är något jag varit sugen att göra framöver. Jag kände mig inte riktigt säker på om jag var intresserad, för även jag om jag redan tidigare samlat ihop saker till en loppmarknad har jag känt att de föremålen jag har kvar varit lite svårsålda och jag vill gärna att loppmarknaden ska kännas ”värt” tiden (att man får sålt det man har). Men sen jag hittade de här kläderna har jag fått lusten tillbaka igen för nu kanske jag ändå har sådant som andra är intresserade av att köpa – plus med allt annat som jag fortsätter rensa ut hemma.

Jag har dock varit lite i valet och kvalet hur jag ska göra med kläderna (främst barnkläderna), om jag ska ta dem till loppmarknad eller inte, är hade samtidigt känts fint att skänka bort dem till någon som behöver och inte har så mycket pengar att köpa nytt, då jag själv hittade dem. Men återstår att se!

Apropå att sälja sådant som jag rensar ut kan jag passa på att nämna att jag även säljer diverse saker på Tradera. Brukar mestadels vara böcker av olika slag, men kan ibland vara lite annat också. Vill du kika på något av det jag säljer där så heter jag ”TinasPrylar” där, och du kan komma direkt till min sida HÄR.

Från loppis jag deltog på för några år sedan

Vinstflow och pengaflöde
Angående pengar förresten, och att få en ekonomisk bonus, har jag haft det väldigt tur på senaste på fler sätt än att hitta fina saker i soprummet (inför exempelvis en kommande loppmarknad). Bland annat brukar jag vara aktiv att delta på tävlingar av olika slag, exempelvis via sociala medier. Och två gånger nu i vår, inom relativt kort tid dessutom, har jag vunnit mat (dels lite lokalproducerad mat av olika slag, dels färdiga ”matlådor” det bara är att värma). Dock har det mesta inte varit något jag kunnat äta då jag är vegan – men jag har då kunnat ge det till sambon som gärna ätit det.

Jag tänker mig att har man bara ett öppet sinne så kan man se pengar i det mesta, och att det inte bara behöver vara sedlar, mynt eller banköverföringar – utan även mat, vinster av olika slag, pant (både från egna flaskor/burkar men även sådant man hittar som andra kan ha slängt utomhus och i soprum) och en hel del annat! Bara som maten jag vunnit har känts som en ekonomisk vinst, ett pengaflöde, då det annars är något jag hade behövt bekosta själv.

Sevärda TV-program om städning och sortering

Apropå städning och utrensning så har jag sett några avsnitt av olika städprogram där olika familjer får hjälp med just detta.

Det ena programmet heter Konsten att städa med Marie Kondo och finns att se på Netflix. Här får man följa Marie Kondo som besöker olika amerikanska familjer och hjälper dem städa och organisera deras saker enligt städmetoden KonMari, som Marie själv har tagit fram. I korthet innebär den att samlar ihop sina saker en kategori åt gången och bara behåller det som man verkligen har glädje utav.

Det andra programmet heter Sortera upp ditt liv och finns att se på TV4play. Här får man följa ett antal svenska familjer som får hjälp av ett ”dreamteam” (programledare, organisatör och snickare) med att rensa ut minst hälften av alla sina tillhörigheter samt att organisera smart hemma på endast sju dagar. Bland annat får familjen i början på veckan packa ihop alla sina saker som tas till en lagerlokal där allt läggs ut för att ge familjen perspektiv på hur mycket de äger, och därifrån får sortera upp vad de ska behålla, slänga, donera och sälja.

Att se programmen kan både vara underhållande samt ge en själv lite perspektiv på hur mycket man faktiskt äger själv. För hur många lådor och kartonger har man inte fyllda med saker som bara står i någon garderob eller med sådant man aldrig använder? Programmen kan såklart även ge lite inspiration att städa och organisera på egen hand.

Lämna ett svar

Stäng meny