Premiär för Hitta Ut i Luleå!

Premiär för Hitta Ut i Luleå!

Igår hade äntligen ”Hitta Ut” premiär i Luleå för säsongen! Jag har varit så motiverad för detta hela våren. Och perfekt inför start så har det varit strålande väder med sol, blå himmel och värme – så skönt att sommaren äntligen är på intåg!

För den som inte vet vad Hitta Ut är kan det kortfattat beskrivas som ett folkhälsoprojekt som går ut på att hitta checkpoints utifrån en karta (i pappersform eller digitalt/APP). Dessa checkpoints finns ute på olika områden i kommunen, och beroende på svårighetsgrad går det att genomföra genom att promenera, springa/jogga, cykla, ta rullstol etc.  Och precis som namnet på projektet låter är syftet att just hitta ut samt att det ger möjlighet till fysisk aktivitet. Hur bra!? Och helt gratis att genomföra förstås!

Jag själv upptäckte Hitta Ut för kanske tre år sedan eller något sådant, och fastnade för det direkt. Promenader är ju lite av min grej och något som jag alltid tyckt om, så det här projektet är ju nästan lite gjort för mig har det känts som. Dessutom tycker jag det är kul och omväxlande att få promenera på andra områden än bara den ”vanliga rundan” – och har även hittat några nya områden jag annars aldrig skulle ha tänkt att promenera på! Utöver detta så kan tävlingsinstinkten ta vid lite, att när jag ser mitt namn i statistiken digitalt vill jag gärna ta en extra checkpont och ”ligga bra till” i listorna. Vet inte hur bra eller dåligt det är egentligen, men det pushar ju på mig i alla fall att ta mig ut och även utmana mig själv lite.

För egen del har jag hittills hunnit promenera på två områden. Jag bestämde mig också att för i år testa ha igång Runkeeper i samma veva och hålla koll på stegräknaren i mobilen för att se hur långt jag promenerar (får se om jag kommer ihåg detta hela säsongen). Och bara de två områden jag promenerat hittills har tillsammans tagit ungefär fyra timmar på en sträcka av ca. 1,4 mil (eller 14,3 km) och 26 000 steg. Inte illa! För övrigt så kan jag tillägga att projekt som Hitta Ut bidrar till att åtminstone jag tar mig ut och promenerar mycket mer än vad jag gör i vanliga fall trots att jag är ute och går mycket – så projektet ger ganska bra motivation till rörelse. Och mer kommer det bli även efter detta inlägg!

Förutom att leta checkpoints har jag under mina promenader även njutit av det fina vädret och av naturen, då områdena jag varit på än så länge delvis har varit skog. Bland annat har jag fått se några ekorrar och en hackspett, men tyvärr hann jag inte ta någon bild på dessa. Men jag gick bland annat förbi några stränder, samt få se en kul idé på fågelholkar igen.

Strandvy.
Fågelholkar.

Det är inte bara Hitta Ut jag fastnat för. För första gången i år har jag även deltagit i en gångutmaning som kallas för ”En gång för alla”. Det är också ett folkhälsoprojekt, som likt Hitta Ut går ut på att ta sig ut och röra på sig – men i skillnaden är att man här är att det är antalet steg som räknas, och inte hur många checkpoints man tar. På så vis ger det lite friare tyglar att få välja själv var man promenerar men ger ändå en utmaning att ”jaga steg” i stället. Det som är likt med Hitta Ut är däremot att man kan vara med i utlottningar och även vara med och tävla – bland annat så tävlade fem kommuner i norr mot varandra vem som fick ihop flest antal steg i den utmaning jag var med i etc.    

Till sist, några av mina bästa tips för den som vill prova på Hitta Ut är att ha med sig något att äta som exempelvis en frukt, vatten (jag själv använder en vattenflaska i rostfritt stål för att vattnet ska hållas kallt), eventuellt lite papper samt en påse som kan fungera som soppåse om det inte finns någon soptunna i närheten. Går även hur fint som helst att även ha med sig kaffe/te och lunch/middag om man vill ta en picknick utomhus. Det kan även vara fördelaktigt att kolla upp vars det finns eventuella toaletter i området du ska promenera, alternativt ha med dig extra toalettpapper om du är ute i ett skogsområde (men glöm inte att ta med dig pappret med dig hem sedan). Göm inte heller att eventuellt använda solskyddsfaktor om du är ute mycket i solen, särskilt i början på året!

När jag började med Hitta Ut så lärde jag mig den hårda vägen att områdena är mycket större än vad de kan tyckas se ut på, på kartan – så när jag tänkte att ”äh, det lär väl gå ganska fort att ta alla checkpoints på det här området” slutade det i själva verket att jag kunde vara ute flera timmar och hinna bli både törstig och hungrig. Så efter några turer med samma upplevelse började jag helt enkelt ha med mig både vatten och något enkelt att äta. Har även hänt några gånger att jag haft med mig lunch och ätit den ute på något område.

Vad jag brukar ha med mig på mina Hitta Ut turer.

För den som vill veta mer om Hitta Ut så finns det bra information på Internet att söka sig till, och det går såklart bra att kommentera inlägget också.

Brukar du delta i något sådant projekt? Vad motiverar dig till rörelse/motion?

Lämna ett svar

Stäng meny